Tuesday, July 14, 2009

Oameni care apreciaza Maramuresul: Anghel Cristian

Acest articol a fost preluat de pe blogul domnului Anghel Cristian

http://anghelcristian.blogspot.com/

"Plimbarea cu MOCANITA"


"Un peisaj mirific, in care aerul pur de munte iti strapunge fiecare respiratie, in care natura este cum nu se poate mai frumoasa, de un verde superb.


Daca aveti drum prin Maramures, pe la Viseul de Sus (aproape 60 de km de Sighetul Maramatiei), va recomand cu placere sa faceti o plimbare cu singurul tren din Europa care mai functioneaza cu abur.
O excursie cu mocanita pe valea acestui rau din Maramures este ceva inedit. Construita intre anii 1930 - 1933, linia ferata pe ecartament ingust (760 mm) are o lumgime de 56 km, intre Viseu si Izvorul Comanului. Pe aceste traseu, cea mai inalta altitudine a liniei ferate este in zona Comanu (1.100 m), plecarea din Viseu fiind la altitudinea de 600 m. Locomotivele, model "Resita", sunt fabricate in anii '50, greutatea locomotivei este de 24,8 tone cu combustibil, iar goala de 20 tone.
Drumul pana la capatul traseului (Izvorul Comanului, la doi kilometri de granita cu Ucraina) dureaza aproape opt ore.
Fiind un tren forestier, orarul mocanitei nu este riguros. Vara, pleaca de obicei la ora 6 dimineata, insa este bine sa va interesati dinainte in ce priveste ora de plecare. Incearcati sa faceti calatoria intr-o zi cu prognoza meteo favorabila, altfel, placerea va va fi stricata de ceata si ploaie, iar acoperisul vagonului-platforma nu va va fi de nici un folos. Dus-intors, calatoria dureaza 12-14 ore si nu exista posibilitati de aprovizionare pe traseu. De aceea, va trebui sa va faceti provizii de mancare si bautura. Intrucat este o zona de munte - racoroasa si vara -, e bine sa aveti haine suficiente si destul de groase.
Calatorie placuta !"


Publicat de Anghel Cristian la 09:33 3 comentarii

1 comment:

  1. Aveam colegi de armata din Maramu', insa prea putin am fost pe acolo. Mi-am promis sa ajung, ca prea vorbeau baietii frumos si linistit despre zona asta a tarii...

    ReplyDelete