Monday, March 30, 2009

O farsa de 1 Aprilie: Pe 2 aprilie se inaugureaza la Caracal, orasul pacalicilor si al celor 7 minuni, Teatrul Municipal Caracal

Caracal - orasul celor 7 minuni !!!
Desi in toata tara s-a auzit despre cele 7 minuni din Caracal, putini sunt cei care le stiu pe toate si povestile lor.

"Sunt multe minuni aici, la noi, la Caracal. Cred ca nimeni nu le mai stie pe toate."



Desi in toata tara s-a auzit despre cele 7 minuni din Caracal, putini sunt cei care le stiu pe toate si povestile lor. "Sunt multe minuni aici, la noi, la Caracal. Cred ca nimeni nu le mai stie pe toate. Unele din ele au fost reale, altele inventate. Dar nici cele reale nu mai exista acum", spune un localnic de varsta a treia. Una dintre "minunile" din Caracal era legata de cimitirul orasului, care se afla pe strada Invierii. Insa denumirea strazii a fost schimbata de mai bine de 50 de ani, imediat dupa ce localnicii si-au dat deama de "minune". "Cimitirul a fost construit pe la 1877 pentru a fi ingropati eroii din Razboiul de Independenta. La acea vreme strada se numea «Invierii». La inceput nimeni nu a sesizat «minunea». Mai tarziu, dupa multi ani in care s-a vorbit despre situatia locativa a cimitirului, s-a luat decizia schimbarii denumirii strazii", a povestit viceprimarul Marian Magnea despre una dintre "minunile" disparute. Alta, disparuta si ea, era legata de penitenciarul din Caracal, care se afla pe strada Libertatii. Viceprimarul urbei mai spune ca "minunea" a inceput pe la 1950, cand strada pe care se afla acum Judecatoria, si unde functionau de la 1848 Tribunalul si un loc de detentie, a primit denumirea «Libertatii». Mai intai a disparut puscaria si apoi si denumirea strazii. Insa "minunea" s-a pastrat.

Nici fabrica de paine nu se mai afla pe strada Foametei. "In primii ani ai comunismului, actuala strada a Craiovei se numea «Foametei». Dupa 1960, cand s-a construit fabrica de paine pe acea strada, s-a vorbit despre o noua minune. Ea nu a durat mult, deoarece s-a luat decizia de a se schimba denumirea strazii", zice Magnea.


Ceasul din gara, o minune intretinuta

Singura minune a municipiului Caracal care mai exista este ceasul din gara: pe o parte orele sunt notate cu cifre arabe, iar pe cealalta parte, cu cifre romane. Spre deosebire de cei care s-au perindat pe la conducerea orasului si care au facut tot posibilul pentru a scapa de minuni, considerand ca ele afecteaza intr-un mod negativ numele localitatii, mai-marii din CFR nu s-au rusinat si au pastrat minunea.

In ceea ce priveste carul rasturnat la Caracal, viceprimarul spune ca legenda s-a nascut dintr-o confuzie. "Sunt mai multe variante. Se spune ca atunci cand razvratitii de la 1848 au fost adusi cu carul la judecata, la tribunalul din Caracal, acesta s-a rasturnat cu ei. S-a rasturnat carul cu prostimea, cum li se spunea oamenilor din popor. De la prostime la prosti nu a fost prea mare distanta, pentru oamenii de rand, care nu faceau diferenta intre cei doi termeni, intre intelesurile lor. O alta varianta spune ca aici s-a rasturnat carul cu valcenii veniti cu plosti la targul de saptamana. De la carul cu plosti la cel cu prosti a fost doar un pas. Mai exista si varianta potrivit careia aceasta minune s-a nascut datorita muncitorilor care, atunci cand au montat monumentul dedicat revolutionarilor de la 1848, ce reprezinta un grup compact de revolutionari, au inversat partile componente. Ei au montat mai intai piatra care simbolizeaza partea superioara a grupului si apoi pe cea care vrea sa infatiseze trupurile si picioarele revolutionarilor, dand astfel dovada de prostie", a explicat viceprimarul din Caracal aparitia legendei conform careia pe aceste meleaguri s-a rasturnat carul cu prosti.

Legat de aceasta din urma legenda, Marian Magnea mai spune ca ulterior rasturnarii carului au avut loc si cateva incidente care sa intretina minunea. Pompierii au luat foc, iar portile de la politie au fost furate. "Se vorbeste ca intr-o noapte a izbucnit un incendiu in imobilul unde isi aveau sediul pompierii, de la un circuit electric. Pompierii au intervenit repede, astfel ca pagubele au fost neinsemnate, dar au ramas urmele care au fost suficiente pentru ca localnicii sa mai inventeze o minune, cum ca pompierii au luat foc. Un alt eveniment este legat de niste hoti, care au incercat sa fure portile de la sediul politiei. Au tras de ele si au reusit sa rupa una din balamale. Pentru a le repara, au fost date jos si duse la atelier. Manopera a durat cateva zile, suficient ca sa mai apara o minune. Nimeni nu stie cu exactitate cand au incercat hotii sa fure portile. Intamplarea trebuie sa se fi petrecut intre 1947 si 1970", crede viceprimarul Marian Magnea.

Acesta mai spune ca orasul Caracal este cunoscut in toata tara chiar prin aceste minuni, care ar fi trebuit promovate in loc sa fie distruse. "Sunt multe localitati in tara, mai mari si mai importante decat Caracalul, care nu sunt asa de cunoscute, si atunci am ajuns la concluzia ca in loc sa distrugem "minunile" care ne-au facut celebri ar trebui sa le valorificam in vreun fel", crede Magnea.

"Eu vreau sa gasim un artist plastic care sa ne simbolizeze prin diverse opere aceste minuni. Oamenilor le este mai usor sa retina ca la Caracal fabrica de paine se afla pe strada Foametei decat ca domnitorul Mihai Viteazul a avut pentru o perioada curtea domneasca la noi sau ca haiducul Iancu Jianu s-a nascut aici. Ne gandim serios ca pe viitor sa facem ceva cu aceste minuni, sa valorificam intr-un fel acest patrimoniu inedit", a mai spus viceprimarul Marian Magnea.

9 comments:

  1. Salut. Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam, insa deocamdata este o buna modalitate de transmitere a unei informatii. Apelam la oameni inteligenti din blogosfera si care pot in acelasi timp sa fie promotori ai acestui fenomen in Bucuresti. INSCRIE-TE LA ZIUA BLOGGERILOR BUCURESTENI ( PE ZBB-2009.RO AI FORMULARUL DE INSCRIERE ) si vino alaturi de noi la festival impreuna cu cat mai multi prieteni. Da acest mesaj mai departe in blogosfera.Vor fi premii, petreceri, multa distractie si nu in ultimul rand o mare gasca de bloggeri cu care poti lega prietenii. Fiecare blogger inscris va primi cadou, saptamanal o invitatie de doua persoane la Eurocinema. Te asteptam
    Multumim.

    ReplyDelete
  2. Super tare postare, mă bucur că am descoperit blogul... N-am trecut niciodată prin Caracal, cred că sunt oameni deosebiţi şi acolo... Spumoase "minunile"...

    ReplyDelete
  3. cat are Caracal ? mai mult de 60 mii de locuitori ? :-?

    ReplyDelete
  4. foarte tare....dar??cum cam toate minunile sunt din aceiasi perioada...oare nu a fost ideea cuiva sa le amplaseze sau se le dea exact numele ala ca sa fie pe dos??prea e ciudat...

    ReplyDelete
  5. Dar nu sunt toate. Eu le ştiam puţin altfel. În principiu astea cu denumirile străzilor le ştiam.
    Eu ştiam de următoarea "că s-a construit un bloc şi s-a uitat macaraua înăuntru." cum? Nu-mi explic. Cred că s-a construit în jurul ei fără ca apoi să mai existe posibilitatea scoaterii ei. Din păcate nu ştiu dacă este şi adevărată. Este mai mult ca sigur să nu fie.
    Uite că nu ştiam de ceas. Chiar nu ştiam.

    Rapidist? Îmi pare bine :D
    Nu dispar de pe blogosferă. Cum spuneam "pissy e în pauză de imagine" a se înţelege într-o perioadă în care nu-mi găsesc cuvintele pt fraze. Găsesc doar monocuvinte sau propoziţii simple. Ei, nu te pun să mergi prin Dorobanţi aşa. Mai ales că e o zonă de fitze. :D
    Revin în curând. Cred. :) poate şi cu câteva poze. Să văd. Poate prind ceva de sezon. Mă mai gândesc.
    La cât mai multe posturi :)

    ReplyDelete
  6. Ce dobitoci! Adica in loc sa promoveze orasul prin istorie si cultura, vor sa il promoveze prin cacaturile astea de mituri urbane...Adica, pana la urma daca le spui oamenilor de suficiente multe ori ca pe acolo s-a invartit domnitoru' si haiducu, or sa tina minte. Ce, Branul n-a ajuns cu emblema de Tzepesh? Dar asa-i, unii dintre noi am invatat "du-te-n pizda ma-tii" inainte de "catelus cu parul cretz".

    ReplyDelete
  7. Rectific, Branul a ajuns celebru cu Dracula, un mit cunoscut in toata lumea, iar Tepes nu are nici o legatura cu castelul Bran deoarece a locuit acolo pur inamplator de cateva ori...deci argumentul tau nu e valabil!
    Sa sti ca pe mituri se bazaeza de mii de ani societatiile umane, pana si religile sunt un mit. Miturile urbane din Caracal sunt unice in lume, iar daca vor fii promovate, acest mic oras numit caracal va deveni unul dintre cel mai cunoscut oras din Romania, Orasul celor 7 minuni.
    Si mai lasa-ne cu prefacatoria asta de om cult de care dai dovada, ca nu e de ajuns pentru a deveni intelept. Te impiedici in detalii si crezi ca domnitorii romani care au petrecut prin Caracal ar avea vreun merit cultural. Nu uita ca cei doi amintiti erau cunoscuti ca tirani, furau de la saraci si puneau in buzunar(bine ca nu ai spus sa veneram pe actualii conducatori, care nu se deosebesc de de cei din trecut) si chiar curvari care aveau zeci de ibovnice si sute de copii din flori, astia nu au nimic in comun cu aceasta cultura poate cu istoria..dar nu intereseaza pe nimeni

    ReplyDelete
  8. Pentru unii dintre noi si ortografia e un mit. :) Noa ce, esti din Caracal si te-ai suparat ca am criticat o idee imbecila? Bu-hu! Asta e rahatu pe care il cautati, in asta sa traiti. Si daca incepe unu sa rada ca prostu' si sa zica "hahah, asta e din Caracal, orasu' cu prosti!" va ofuscati precum mimozele la soare. S-avem pardon!

    ReplyDelete
  9. Adina draga, pentru ca nu ai inteles mesajul iti dedic urmatoarele postarii de pe acest blog, asa ca ramai pe aproape.

    Pentru ca nu permiti accesul pe blogul tau cred ca esti putin inhibata si te zbati printre prejudecati si clisee. Daca toti am face ca tine am deveni o gloata esoterica inchisa in turnul de fildes, o societate criptica.
    Iti accept insultele, desi trebuie sa recunosti ca sunt specifice unei anumite categorii de oameni care dupa ce isi epuizeaza argumentele incep sa injure si sa faca scandal...multumesc oricum

    ReplyDelete